Dacomap

Kdo sem

zgodba

Ime mi je Damir in kljub dejstvu, da sem tako po izobrazbi kot službeno v drugi stroki, veselje in hobi vsak dan najdem v arhitekturi. S časom sem tako neizbežno dobil navdih za izdelavo umetnine, in sicer model naše prestolnice Ljubljane. Sam proces ustvarjanja od osnovanja ideje do končnega produkta je trajal dolgi dve leti - ne zaradi manjše zagnanosti iz moje strani, temveč zaradi zahteve po pridobivanju veliko novega znanja; od 600 ur dizajniranja celotne Ljubljane z vsemi ustreznimi detajli, do ducat dragih prototipov, kjer sem moral svojo idejo pretvoriti v zelo precizen in podroben fizični produkt.

Sliko sem si zamislil kot unikaten prikaz mojega domačega mesta. Tekom razvoja so se rodile še številčne ideje - od obarvanja različnih delov centra, reliefa in zgradb, do različnih barv samega modela. Navsezadnje sam model lahko izstopa tudi na mizi, pri čemer ga lahko po meri zaščitimo s pleksi steklom in ročno izdelanim stojalom.

Končni produkt je namenjen vsem: tako ljudem, ki želijo svoj domač ali delovni prostor obogatiti s posebno umetnino, kot recimo vodstvu hotelov, ki lahko svojim gostom lažje prikažejo, kam po Ljubljani, v iskanju čim boljših doživetij. Slika odlično ustreza tudi v minimalističnem prostoru, kot je pisarna, kjer vas lahko spodbudi h kreativnosti - in po dolgem dnevu mogoče k ideji, kam po službi na zasluženo pijačo.
Kasneje si želim to zgodbo prenesti tudi na druga, predvsem evropska mesta od romantičnega Pariza, do Benetk z znamenitim kanalom in Barcelone, z značilnimi karirastimi ulicami.